Agreks iz Donjeg Žabara snabdijeva i tržište EU

“Kompanija Agreks iz Donjeg Žabara koja je naš snabdjevač prgramom svježa konzumna jaja u svom proizvodnom sistemu ima 112 uposlenika, većinom mladih, ambicioznih i obrazovanih ljudi,” na početku razgovora ističe direktor ove firme Predrag Miličić. Prema njegovim riječima oni kroz svoj posao pokazuju lojalnost firmi, a zauzvrat dobijaju, pored ličnih primanja i razne stimulanse a prije svega priliku za konstantno usravršavanje i  napredovanje u struci.

“Agreks je osnovan 1991. godine a glavne aktivnosti kompanije su vezane za proizvodnju u živinarstva,” kaže Miličić. “Vremenom smo razvijali posao u više pravaca pa danas imamo i pogone za proizvodnju stočne hrane kao i ratarsku proizvodnju. U svom sastavu imamo i promet naftnim derivatima, a posjedujemo i vlastitu benzinsku pumpu. Ipak živinarstvo je glavna naša snaga, u čijem sklopu radi inkubatorska stanica, zatim farme za odgoj osamnaestonedjeljnih koka nosilica,  farme za eksplataciju koka nosilica i agromarket. Proizvodnja konzumnih jaja je ipak najvažniji sektor kao i proizvodnja jednodnevnih ženskih pilića i odgoj osamnaestonedjeljnih koka nosilja po čemu smo poznati u čitavom regionu.”

Miličić navodi da je Agreks potpuno ovladao zaokruženim procesom proizvodnje od njive do trpeze, a to znači, kako dodaje, da stručno osoblje kompanije u saradnji sa najeminentnijim institucijama naše zemlje prate i strogo kontolišu cjelokupan proces proizvodnje i distribucije svih proizvoda.

“Naš asortiman je širok i obuhvata sljedeće proizvode: Konzumna jaja iz kaveznog sistema držanja, konzumna jaja iz podnog sistema držanja, rasplodna jaja, jednodnevni pilići lake linije, 18-onedjeljne koke nosilje, stočna hrana, svježe i smrznuto kokošije meso, jaja u prahu, žumance u prahu, bjelance u prahu kao i sve vrste žitarica,” govori Miličić. “Lideri smo u regionu u proizvodnji konzumnih jaja, a sve pod brendom ‘Naj jaje naj daje’.”

Prema njegovim riječima, pored svog brenda, Agreks radi i za druge poznate firme njihove robne marke od kojih su poznatije: Tropic (Volim moja farma), Konzum (K+, Tradicija moga kraja), Mercator (M Mercator), Amko komerc (Favorit) i Ezalm promet (Superbrand).

“Posebnu pažnju poklanjamo kvalitetu i standardizaciji proizvodnje,” naglašava direktor Agreksa. “Stalan nadzor nad cjelokupnom našom proizvodnjom vrši Veterinarski institut  „Dr. Vaso Butozan” iz Banja Luke a imamo i kontinuiranu saradnju sa drugim institutima i fakultetima iz regiona.

Certificiranje obavljamo u skladu sa standardom ISO 9001:2015 kao i u skladu sa standardom HACCP. Od decembra 2019. godine odobren nam je izvoz u EU, što predstavlja veliki korak naprijed, kako naše kompanije, tako i čitave živinarske proizvodnje u BIH. Kvalitetom svojih proizvoda iz godine u godinu rastemo i  partner smo najvećih evropskih trgovinskih lanaca.”

Agreks je i društveno odgovorna kompanija te je uz podršku raznim manifestacijama i događajima, vrlo čest sponzor raznih sportskih takmičenja i timova. Kako je rekao Miličić od 2016. godine pod nazivom “Jaje fest” u Donjem Žabaru se svake godine održava velika manifestacija, tj. pravljenje najveće kajgane na našim prostorima a sve pod organizacijom Agreksa.

KKD