Jasal d.o.o. i 250 proizvoda na bazi prirode

“Osnovna djelatnost kompanije Jasal d.o.o. je proizvodnja i prerada preparata na bazi ljekovitog bilja, meda, pekmeza, biljnih kapi, ulja i prirodnih kozmetičkih preparata, a trenutno u svom asortimanu ima preko 250 proizvoda,” kaže Sanela Tahirović, koja je sa svojim mužem Jasminom suosnivač kompanije. Firma je dobila naziv po inicijalima porodičnih imena (Jasmin, Sanela i Aldan).

Kako kaže, kompanija je daleko poznatija po svojim proizvodima koji su se još od 2003. godine počeli plasirati pod brendom Tahirović u istoimenim apotekama. Kasnije se, kako veli, na inicijativu kupaca i poslovnih partnera firma postepeno proširila na prostor cijele Bosne i Hercegovine.

“Mi se također bavimo veleprodajom, maloprodajom i distribucijom proizvoda iz vlastite proizvodnje,” kaže Tahirović. “Danas Jasal bilježi brojne poslovne uspjehe na bosanskohercegovačkom tržištu, što dokazuje dugi niz godina pozitivnog poslovanja. Naravno, sve to uz stručan kadar, dominantno farmaceutskog profila. Jasal trenutno ima 21 uposlenika od toga je 76 % žena, a 24 % muškaraca, s tim da je planirano zapošljavanje novih stručnih kadrova. Oko 29% uposlenih posjeduje visoku stručnu spremu.”

Prema  njenim riječima cilj je ostati prepoznatljiv po kvalitetu, inovativnom i širokom asortimanu proizvoda i ručnoj proizvodnji temeljenoj na tradicionalnim recepturama.

“Naša kozmetika se pravi za posebnu namjenu koja uključuje šampone, gelove za tuširanje i intimnu njegu, kreme, mehleme i masti obogaćene biljnim ekstraktima,” naglašava Tahirović. “Posebnu liniju smo razvili za proizvodnju preparata za pranje i njegu kućnih ljubimaca. Pored asortimana sezonskih proizvoda poput linije SunnyDay za njegu i zaštitu kože tokom i poslije sunčanja, sprejeva za zaštitu kože od ujeda komaraca i krpelja, sredinom ove godine razvili smo luksuznu liniju za njegu lica NaturalBeauty koja broji šest krema specijalizirane namjene koje se mogu naći na policama širom BiH.”

Glavni oslonac uspjeha, ističe Tahirović, su stručno usavršavani kadrovi i neprekidno uvođenje novih tehnologija u procese proizvodnje i poslovanja.

“Na ovaj način konstantno ispunjavamo zahtjeve i očekivanja kupaca, kao i norme društva u pogledu zaštite životne sredine,” kaže Tahirović. “Naša fleksibilnost na veoma zahtjevnom tržištu je osnovni preduvjet za dugoročni poslovni uspjeh.

KKD